My Beloved Followers

Magee Kari Ohhh Magee Kari!!!!

Magee...conform ramai yang suka kan??aku??aku lah peminat setia no 1 Magee di abad ini especially Magee Kari..haha!seriusly,lau aku dapat makan,xmakan nasi pon xpe!


makanan ruji aku..LOL!

Magee ni dah jadi makanan ruji/asas aku dah..hehe..yela,tambah-tambah life kat U kan..lagilaa..student..save bajet kot!hee~

Haaa!ni nak cerita sikit kes magee kari ni..Bila ingat-ingat aku ase macam bodoh pulak aku..

Pada suatu  malam yang hening....(wah,cam tue pulak...) aku tetiba nak makan magee kari ni..nak makan sangat2!!Tapi malas nak masak..so,aku ajak boy aku keluar makan kat kedai..yela,makan kat kedai lagi best dan senang dari masak sendiri..(cakap jela ko tue xpandai masak even magee pon)haha!

Ok!Die pon bawaklah aku yang sedang "mengidam" ni ke Restoran yang selalu jadi kunjungan kami..oraittt!cantekkk punyer cari port nak melantak magee,tup-tup si waitress pon cakap "malam ni semua ada menu-menu yang bergoreng jer dik!"..aduyaaiii ..terus aku ajak boy aku blah..boleh pulak xde kan..

So,kami pun melilau-lilau mencari destinasi seterusnya..Ok!Jumpa kedai  makan yang agak famous jugak area tue..selalu ramai orang..so,conform ada kan..Alaaa..magee jer kot..

Ok..tetiba nak order,si abang pelayan cakap.."magee abes la dik.."..argggghh!!aku da bengang!!Nape susah sangat time aku beria-ia nak makan..So,aku ngan muka ketat redha jer la..Kalau aku terus nak belah jer tapi kesian kat boy aku lapar..die order laa makanan peberet die dan order kat aku mee sup(die cakap ala-ala magee dah)..haha!nak pujuk punyer pasal..

Aku ape lagi..terus buat muka muncung 14 la..nak ikat muncung aku time tue pon boleh kot....memang dah ape aku nak xdapat kan..ape lagi..haha!(bruk betul perangai).

Boy aku pon da sampai xde selera nak makan tengok muka aku cam tue..maybe cuak kot ngan perangai aku!Yela,sape xcuak kan..melampau kot!haha!Kesian die..bukan salah die pon kan.hee~(alaaa,saje jer nak test)hee~.aku langsung xsentuh  makanan yang die order kat aku..tanda protes!xpuas hati!!haha..


ni la penyebab aku merajuk dengan boy aku!!


Lepas tue die terus tolak ketepi makanan die then ajak aku balik..Hahaha..bengong betul aku..dalam keta pon diammmmm jer...masing-masing bengang....

Tue la kan..nak buat camne..aku ni da jenis cam tue..selagi aku xdapat, selagi tue la..tapi kejap jer..pastue ok balik..cam budak-budak..hehehe..da mintak maaf dah pon ngan boy aku..ok sudaaa...hee~Pastue siap cakap kat aku..kalaulaaa nanti aku mengandung mengidam pastue die xdapat cari ape aku nak..mati die kalau aku macam ni..haha!

Lepas tue,keesokan harinya aku terus cari magee kari sampai jumpa!!yeayyy!Finally!!!sangat sedappp!!Taruk ayam,udang,sotong..Perggggggghhhh!!Kaw-kaw punyer!Jilat bibir wa cakap lue!!!!(jilat bibir?)haha!ape2 jer lahh!janji da dapat makan..Wallahuallam..




Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

Please Come To Mama...

  ..Mama lah sangat kan???Menyampah!;P


Bukan baby ok..tapi kereta!Kereta Idaman..hehe..setiap orang ada kereta idaman masing-masing kan???kalau aku,ofkos la Honda Jazz..tapi kalau xdapat Jazz..dapat keta ni pon jadilahh..hee~


wow!kalau la betul2 dapat...aku xnak bg orang tumpang!haha


amek gambar pon jadilaa..:P







                                                          Cun siotttt!!!




angan2 Mat Jenin lah aku ni..ok what??kalu angan2 tue diiringi usaha dan doa,ia xmustahil kan..
xpon aku cari sugardaddy sekor,baru dapat kot!lalalala.ish!


ok dah!..tue je..........zzzzzzz
Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

Dimana-mana pon Boleyyyyy...

Kalau dah namanya giler kamera,mana-mana tempat pon boleh pose kan??hehe..ni lah perangai aku & the geng..xkira masa,xkira tempat kot!depan orang pon kami belasah jer..haha~LOL!

Aku??aku ni xpayah cakap la..sampai kawan-kawan aku pon da menyampah nak jalan ngan aku..asyik suruh diorang tolong snapkan pic aku jer..haha..nasiblaaa kan..nak buat camne..korang pon same kot!

Kat mane jer kami pergi mesti kena ada gambar!Bajet nak buat kenangan la konon..haha..muka taik pon xpe,asal kami puas hati..lalala.mane-mane jer..kat shopping complex,kat tasik,kat bilik kuliah,kat tandas pon boleyy ok!hee~tapi xboley upload la kat dalam tandas tue!;P

Nak tengok gambar kami??mase tue tengah tunggu bas nak balik kolej.. hujan renyai-renyai pulak tue.Pon boleyy!pon boleyyy!haha..Nah tengok!!hee

lalalala




                                                 ko rase ko cun sangat ke Sue wei???haha!


   ni la kawan kawan aku..
                                            


haha..adoyaiii punnnnn..:P(kesian mat salleh tue jd mangsa)

boleh bla!!


ngeh3x..


ok.tue jer..bus dah datang..haha!
ok ler tue,atleast boleh dijadikan kenangan adabi nanti dah tua2 kan..eh silap!kenangan abadi..hee~
p/s:next entry:pose dalam tandas!!tungguuuu!!haha!

Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

"Pakat Cagho, Puok Kito"

hello olls...

'Pakat Cagho, Puok kito"..uihhh..ape kebenda tue kan??hehe..actually tue slogan atau trademark kami-kami semua sebagai mahasiswa Kelantan yang menuntut di UM..cool kan??sapa-sapa yang non-kelantan conform tak faham..hehe.

Oraiittt..bukan pasal trademark yang nak ceritakan kat sini..tapi nak kongsi cerita tentang anjuran persatuan kami anak-anak kelate iatu dikenali sebagai 'Persatuan Mahasiswa Kelantan Universiti Malaya"(PMKUM).

Baru-baru ini kami telah mengikuti progaram hari interaksi bersama semua anak-anak Kelantan yang sedang menuntuk di UM..Besttt!!macam-macam aktiviti menarik!!


Jom tengok pic-pic yang berjaya dia ambil..hehe

                                          puok hero2 kelate..hee~




                                                     lalalala..bangga kot!


                                                 aweks-aweks kelate..




                                                      muka mcm budu..haha


                                                         fokus2:P


                                     paling best!main past2 getah dgn straw!


oraitt..itu saje untuk entry kali ni..kepada semua adik beradik PMKUM..diharap ukhwah kite semua berpanjangan..amin..
       


                                         
Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

Aku xmau g China!!

Eh2,ko kenape pulak ni Sue xnak g China??ok!~Lepas aku tahu pasal undang-undang BODOH kat China,terus aku xmau pergi,aku takut nak g ke negara tue!Yelah,baru-baru ni hboh kan pasal kes kanak-kanak kena gilis tanpa ada orang tolong pon..xberperikemanusiaannya diorang..

Tapi,ada sumber memaklumkan yang diorang buat macam tue bersebab..

ni yang aku terbaca..


"Semenjak 17 Oktober , memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jer...

Video tersebut tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

HOT fm buat topik pasal ni...so citer nih memang hot lah
Sekarang admin nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China. Kalau korang nak tau sekiranya jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

Sila jangan tolong..ASAL?

PERINGATAN. JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa? Sebabnya bila korang tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab korang. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka korang yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb korang yang tolong dia...

Ataupun korang akan disaman oleh anak makcik tu sbb korang lah penyebab mak die jatuh. Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sebab kalau mereka tolong pun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya. Ini Serius, Cerita ini diceritakan dalam akhbar cina minggu lepas.
Dalam akhbar tersebut penulis memberitahu ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba-tiba.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tersebut..
Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu?

Mula-mulakan pemandu tersebut dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sebab perasan die langgar budak.

Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati,

die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup diakena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tuakan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgarhidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati..

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni...

 "Jadinya kalau sampai di China" ingatlah !

JANGAN TOLONG kecuali family korang sendiri...

Semoga perkara ini takkan terjadi di Malaysia tercinta ini...

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan diri.

Dunia semakin kejam dan tak berperikemanusiaan~

So terjawab lah persoalan tao yang dulu dimana seorang lelaki mengambil kesempatan tetak perempuan pengsan selepas bergaduh dan xde sape yang ambil tindakan.


                              Akhirnya,adik Yue Yuen tidak dapat diselamatkan..

erm..terukkan negara diorang??sebab tue lah negara diorang sampai sekarang xmaju kot..

p/s:harap sangat2 benda mcm ni tak berlaku dalam kehidupan masyarakat kita..

Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

Cara Mandi Wajib yang Betul & Sah

ASSALAMUALAIKUM..
ok..entry kali ni just nak share untuk semua umat islam.:)




Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut,tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanah air kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.Untuk melakukan mandi wajib yang betul,seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya,ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir.

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah,Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM),Ustaz Haji Mat Jais Kamos, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah,didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya,mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.Apabila mandi wajib tidak sah,ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul.” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur.

Mandi wajib yang juga disebut sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam.Setiap orang yang melakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara:

Pertama : Niat.

Kedua : Menghilangkan najis pada badan.

Ketiga : Meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hadas besar kerana Allah Taala.” Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu didalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.Bagi perempuan yang habis haid,niat mandi wajib ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas,niat mandi wajibnya ialah: "Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah.Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya.Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan,niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke 2,iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan,menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan,najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib.Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.

Sementara rukun mandi wajib yang ke 3,iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir,meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan,sama ada bulu2 yang jarang atau lebat.Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul,sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka.Bulu2 dalam lubang hidung pula,tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin.Tetapi sekiranya,bulu2 di dalam hidung itu bernajis,ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula,jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku,kotoran itu wajiblah dibuang.Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai,inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai,jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya,sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai.Inai sebenarnya akan meresap ke rambut,tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini,jangan pula ada yang salah faham.Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis,bukanlah bermaksud menjadi tidak sah.Dalam hal ini,sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza.Jadi,mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.Dalam hal ini juga,sukalah saya menyatakan,huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib.Jadi,ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula,Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani,keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja,iaitu keluar darah haid,nifas dan melahirkan anak(wiladah).

Mandi wajib boleh dilakukan dimana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga,air paip,sungai laut dan tasik.Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula,mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh,tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula,jika ia dilakukan pada waktu malam,jika tidak mahu mandi wajib lagi, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat,manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

p/s: Semoga dengan membaca entry kali ini,kita semua dapat lebih memahami  hukum mandi wajib yabg tepat disisi islam..


Sekian....

Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...