My Beloved Followers

Atasi Masalah Kulit Berminyak

Kulit berminyak..semua orang kerap merungut dan menghadapi masalah ni kan??Saya pon sama..kadang-kadang tension jugak..nampak buruk jer muka kan time tue..

Ok..Entry kali ni just nak kongsi serba sedikit kaedah untuk kita semua atsi masalah kulit berminyak ni..yela,semua orang nak cantek..kan kan kan??hehe..

Antara kaedah Penjagaannnya ialah...

1) Cuci kulit muka anda at least 2 kali sehari iatu pada waktu pagi dan malam.Jika kulit berminyak,perbersih muka yg disarankan adalah berasaskan gel atau buih.Ini dapat membantu membersihkan pori dan menyingkirkan minyak berlebihan.Cari pencucu muka yg khusu untuk kulit berminya..Sekarng berlambak produk cuci muka kan..So,just go & get it dear..Tapi ingat,jangan beli yang tiruan pulak..bahaya!

2)Guna penyegar atau orang putih cakap"Toner"hehe.Tuangkan penyegar pada kapas muka dan sapukan pada wajah dengan memberi tumpuan kepda kawasan yang terlindung seperti bahagian tepi hidung.

3) Gunakan skrub untuk membuang sel kulit kotor pada wajah sekali atau dua kali seminggu.Ia adalah proses pengelupasan untuk membersihkan wajah sepenuhnya dan menggalakan pembentukan sel baru.Pada muka yang ada jerawat tue,gosok slow-slow kat muka.Pilih skrub yang lembut ok..

4) Gunakan masker setiap minggu untuk membantu bersihkan pori dan mengecilkannya.Saiz pori yang besar merupakan perkara biasa pada kulit berminysk.Untuk hasil yang terbaik,pakailah masker secara konsisten.

 5) Jangan risau untuk gunakan pelembab.Kebanyakan pemilik akan berasa risau untuk memakai pelembab keran takut kulit akan bertambah minyak.Sebenarnya,kulit amat memerlukan pelembab.Pilih serum untuk melembabkan kulit wajah anda.

Ok tu jer.Tapi kalau nak jaga muka jangan la hangat-hangat tahi ayam jer..kena selalu jaga ok.
Kalau saya,wajib buat sebelum tidur adalah cuci muka..tue saya buat dari dulu sampai sekarang untuk mengekalkan kulit yang cantik(cantik ke?)..hehe..tak cantik takpe,kulit sihat tue pentingkan?..So,selamat mencuba!



Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...