My Beloved Followers

Part Of My Job!hee~

Assalamualaikum sume..buat ape tue??aku baru balik kelas..sampai petang kot!arggghhh..penat..
Untuk menghilangkan rase penat tue,balik jer terus bukak blog kesayangan..terasa hilang sikit penat ni..hehehe.

Erm..nak cerita ape yer..haa,saje2 jer ni..nak kongsi kongsi pengalaman kerja aku..Yela,lepas sekolah dulu gatal nak kerja,nak cari duit sendiri kan..nak jadi orang dewasa la katakan..hehe.

ingat lagi,first time aku mintak izin dengan parents aku yang aku nak kerja,diorang berat hati nak lepaskan aku. ..especially My Abah.die xnk bagi aku kerja.suh dok umah jer..sayang sangat kat anak dara die ni..puas aku pujuk..finally,die lepaskan aku kerja..Terima kasih ABAH..sayang Abah..

Ok!Banyak tempat aku kerja,macam macam kerja kot aku buat!Thats why kat profil FB aku aku letak pekerjaaan aku Koksey Kokdey Sdn Bhd..(kelantan punyer lorat).hehe.

Orait..ni aku tunjuk & cerita sikit sikit pengalaman kerja aku ok..


*PENGALAMAN PERTAMA

First aku mula kenal dunia kerja adalah sebagai minah kilang!hehe lepas Form5 tengah tunggu result SPM..Aku kerja kat kilang SONY PRECISION ENGINEERING MALAYSIA SDN BHD yg terletak di jalan Sungei Way,PJ!
dekat dengan Sunway Piramid tw!tapi xde mase pon nak pergi sunway sebab kerja bagai nak giler!tapi best!aku bersemangat giler cari nafkah!haha!

ni laa aku buat kat kilang SONY tue..camera..aku bahagian IP CHECKING..
tapi benda alah ni pasang siap dekat JEPUN..kami buat bahagian2 dalam jer...

berdiri 12jam ok..kau boley???hehe..tp best sangat..ramai aku dapat kawan especially kawan dari Sabahan,Sarawakian,.dengan makcik-makcik pon aku kawan tw!..Then,lepas kuar result,aku resign & sambung study balik..


*PENGALAMAN KEDUA


Aku kerja dekat pasaraya pulak!Pasaraya Econjaya branch Gua Musang..

Mase tue aku lepas Form6 tunggu result STPM pulak!hehe.Aku saje jer nak try macam mane rasenyer kerja dekat tempat beli belah ni.asyik aku jer yang jadi kaki shopping kan..so,aku nak rase pulak as a worker!.aku kerja sebagai cashier!tiap-tiap hari main dengan duit beribu-ribu!So,aku takut,aku cuak..aku xsuka kerja dengan duit!banyak risiko..so,aku berhenti..cari kerja lain..



*PENGALAMAN KETIGA

::Besgrade Product Sdn Bhd branch Gua Musang::

Oraiitt..ni tempat aku mencari duit & timba pengalaman seterusnya..nak tahu kat mane??kerja ape??haa..meh nak cerita!aku kerja kilang lagi sekali!tapi ni kilang lain macam sikit!kilang Plywood ok!buat-buat plywood..papan-papan nipis tue..
aku mula-mula xsure jugak nak kerja kat sini.Yela,sebab aku tengok keadaan die sedikit lain macam..kerja buat kayu,mesti la agak leceh sikit kan..tapi aku tetap nak try!susah kot nak cari pengalaman macam ni,..xcuba xtahu kan..Tambahan pulak Makcik aku yang keje kat sini cakap yang keje sini ok,not bad..gaji pon lumayan jugak..so,aku interview then dapat!

So,keje lah aku dan aku dah xkesah dengan abuk-abuk kayu tue..dah biase..
kat sini jugak,macam -macam orang aku dapat kenal,aku dapat berteman..ada orang indon,bangla!nepal!vietnam pon ada!waaaa..bangga aku!!mane lagi nak dapat kawan macam ni kan.xpyh g luar negara pon xpe!hee~(ramai betul org asing datang kerja kat tempat kite kan?)

Ok..lepas bebarapa bulan..aku dapat tawaran ke Universiti Malaya..so,aku resign..


*PENGALAMAN KEEMPAT

::YPC KLANG SDN BHD::

ok..mase cuti sem baru-baru ni,aku tetap nak kerja..yelah,aku ni jenis xboley duduk umah lame-lame..bosan..xtw ape nak buat,better aku keje kan..dapat jugak duit..lagipun cuti lame..4 bulan kot!lau dok umah conform body jadi macam tong drum!hehe..
keje kilang jugak..kilang buat casing for handset,camera dan jugak MP3,MP4..barang-barang ni akan didelivery kepada customer kami iatu Canon,Sony,Kyocera,Panasonic dan sebagainya..
kat sane,aku ditugaskan sebagai QA INSPECTION..check2 barang yang dibuat oleh operator..lau barang tue xelok,aku rejectkan..lau ok,baru lepas u packing kepada customer..

::minah kilang yang gila gaban!hehe::
tue uniform time keje kat YPC..

Agak rileks & sempoi keje kat YPC ni..walaupun keje die ade shift dan kena gilir2 untuk keje shift malam,aku suka!bersemangat giler keja..tambah-tambah pulak dapat kawan-kawan yang memang giler-giler..erm,rinduuu diorang sume..Kat sana,gaji pun not bad la..aku boleh dapat dalam RM 1500 macam tue la sebulan..loaded la kejap..bila dah jadi student,sengket balik!hehe.

Ok,tue jer lah untuk kali ni..dah penat menaip..hehe.Nak mandi,solat!

Last but not least,aku rindu tempat kerja aku,rindu suasana kerja,rindu nak pergi kerja,rindu kat kawan-kwan sekerja aku dulu.rindu nak terima gaji!hehe!.
aku xpernah serik untuk kerja & buat part time u sementara sebab bagi aku,kerja-kerja macam ni amat memberi aku 1001 kenangan manis dan untuk aku menimba ilmu dan pengalaman..aku nak kejar ,nak rase semua pengalaman kerja sebelum aku dapat kerja tetap dan kerja yang khusus sesuai dibidang pengajian aku..


*Kat UM,aku amek course Pentadbiran Keadilan Sosial..so,harap2 dapat jadi pengarah ke pegawai ke suatu hari nanti..hehe.Amin...doakan aku semua yer..aku kena study sungguh-sungguh untuk capai cita-cita aku..untuk mase depan aku..



Terima Kasih sudi baca entry Miss Sue..Komen kamu amat perlu..

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...